top of page

De Nieuwe Helden

Ze werden van neghen den besten genoemd: negen helden naar wiens lichtend voorbeeld de rechtgeaarde, christelijke middeleeuwer behoorde te leven. Helden als Alexander de Grote, Koning David en Godfried van Bouillon.

 

Stuk voor stuk werden ze ten tonele gevoerd, in gedichten, verhalen, gravures en schilderijen. Zo werd de gelovige  voortdurend herinnerd aan de christelijke waarden die een leidraad voor het leven moesten vormen. 

 

Vandaag de dag zijn de negen oude helden zeker nog bekend, maar erg praktische voorbeelden voor ons dagelijks leven zijn zij niet meer. We hebben nieuwe helden nodig. 

 

De grootste uitdaging van onze tijd is klimaatverandering. Een uitdaging die zo groot en bijna onbevattelijk is, dat je er als individu moedeloos van kunt worden – de eerste gevallen van klimaatdepressie zal dan ook al bekend. Daarom wilde ik graag nieuwe helden benoemen die op hun eigen manier in het groot of klein hun steentje bijdragen aan het strijden tegen klimaatverandering. Het zijn gewone mensen die ons met hun ideeën en initiatieven helpen om zelf in actie te komen en duurzame keuzes te maken in ons dagelijks leven.

> Deze serie is nog niet af en moet uiteindelijk uit negen portretten bestaan. 

Selectie zeventiende eeuwse gravures van de 'oude helden'. Deze gravures zijn afkomstig uit de (digitale) collectie van het Rijksmuseum. 

bottom of page